PORTRET van psycholoog en psychotherapeut Jos Buijs waar groepen en personen een mindfulnesstraining kunnen volgen


'Ik maakte kennis met het werk van Jon Kabat-Zinn over mindfulness nadat ik al jaren werkte als psychotherapeut. Ook mediteerde ik sinds tien jaar, bij onder andere Jotika Hermsen en Frits Koster. Met deze twee achtergronden, was ik me al eerder gaan afvragen wat de overeenkomsten waren tussen de moderne psychotherapie en de boeddhistische filosofie. En of ik daar iets mee zou kunnen doen. Dus was het voor mij een heel vanzelfsprekende samenkomst van twee paden.            

De cursus bestaat uit zitmeditatie, loopmeditatie, de bodyscan, yoga en aandachtsoefeningen, waarbij je hele basale activiteiten die je meestal automatisch verricht met aandacht gaat doen, bijvoorbeeld je sokken aantrekken, tanden poetsen, eten, etc.                                                        In iedere sessie is er ook ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. En het huiswerk is belangrijk: een half uur tot een uur per dag.

VALKUIL

De meeste cursisten willen meer rust en aandacht in hun leven en beter contact leren maken met zichzelf in een stressvol bestaan. Vaak stellen ze hoge eisen aan zichzelf en hebben daarbij ook wel angst- en somberheidsklachten. Een valkuil bij de beoefening van mindfulness kan zijn dat mensen te hoge verwachtingen hebben en te streng zijn voor zichzelf. Mijn tip voor de beoefening van mindfulness is daarom: wees geduldig, begin steeds weer opnieuw, en .... doe het met een glimlach.

De grote winst van de populariteit van mindfulness vind ik vooral dat veel mensen voor het eerst gaan mediteren. En een aantal bevalt het zo goed dat ze doorgaan met zen of vipassana. 


In: VORM & LEEGTE, Jaargang 13, nr 3/ sept. 2008

Jos Buijs, Praktijk voor psychotherapie, supervisie en mindfulness  |  jafbuijs@gmail.com